Avfuktning i Stockholm

Våra tjänster

Avfuktning i Stockholm

Våra tjänster

Skicka intresseanmälan, vi kontaktar dig!

Vi gör det enkelt för dig, skicka en intresseanmälan så tar vi kontakt med er och skapar en unik lösning för just er. Du binder dig inte till något genom att skicka en intresseanmälan.

Skadade reparationer, obehagliga luktar och hälsoproblem – allt detta är konsekvenser av hög luftfuktighet eller problem, som också kallas luftfuktighet i lägenheten. Vi kommer att ta reda på vilken luftfuktighet som är optimal för en person, och varför rumets mikroklimat störs, när du kan hantera det själv och när ytterligare utrustning behövs. Det huvudsakliga svaret på frågan: ”Vad händer om fuktig luft i vardagsrummet?”.

Skicka intresseanmälan, vi kontaktar dig!

Vi gör det enkelt för dig, skicka en intresseanmälan så tar vi kontakt med er och skapar en unik lösning för just er. Du binder dig inte till något genom att skicka en intresseanmälan.

Innan vi pratar om orsakerna till hög luftfuktighet och ännu mer om metoder för att hantera den, bestämmer vi den optimala luftfuktigheten för människor. En luftfuktighet i området 40-60% anses vara bekväm för en person. Det är denna luftfuktighet som inte skadar vår kropp, och som inte heller bidrar till skador på möbler och reparationer i ditt hem.
Det är inte alltid lätt att hålla luftfuktigheten i intervallet 40-60%. Till exempel på sommaren lider vi av hög luftfuktighet, på vintern, tvärtom – på grund av uppvärmning, sjunker fuktinnehållet i luften ibland till cirka 20%. På våren och hösten kan denna indikator vara lika med 30% (+/- flera procent).
Svara omedelbart på frågan om 100% luftfuktighet. Om fuktigheten är cirka 100% – är det dimma. I bostadsområden är det osannolikt att luftfuktigheten kommer att vara så hög. Tvärtom, luftfuktighetsnivån är ofta mindre än 50%. I princip är detta acceptabel luftfuktighet för bostadslokaler, med undantag för barnrum. Hos dem bör luftfuktigheten överstiga 50%. Om fuktigheten i barnrummet är under 50% riskerar slemhinnorna i nasopharynx. Barnet lägger en näsa, andningen blir svår och barnet vaknar ofta på natten.
Och om det är lätt att hantera alltför torr luft (genom att lufta rum eller använda luftfuktning), är det inte så enkelt att tömma luften. Många tror felaktigt att luftning under den kalla perioden kommer att lösa detta problem. Detta är dock inte så. Eftersom med den friska luften kommer ytterligare fukt in i rummet. Därför, med alltför fuktig luft i rummet, kommer en avfuktare att hjälpa dig på kortast möjliga tid.
Hur mäter jag luftfuktigheten i en lägenhet?   Det finns två sätt att bestämma nivån på relativ luftfuktighet i ett hus – med hjälp av en hygrometer och ett glas vatten.
En gyrometer är det enklaste, mest exakta och mest pålitliga sättet att mäta fuktighetsnivån i ett rum. Hygrometrar finns i flera former, men de har alla en princip att använda – för att visa dig det aktuella fuktinnehållet i luften. Moderna hygrometrar skiljer sig inte bara i exakt mätning av luftfuktigheten, utan också i en intressant design.
En gyrometer är det enklaste, mest exakta och mest pålitliga sättet att mäta fuktighetsnivån i ett rum. Hygrometrar finns i flera former, men de har alla en princip att använda – för att visa dig det aktuella fuktinnehållet i luften. Moderna hygrometrar skiljer sig inte bara i exakt mätning av luftfuktigheten, utan också i en intressant design.
Om det efter tio minuter, efter att du satt glaset i rummet, bildades kondens på väggarna och det började tappas i stora droppar, – är luften i rummet mättad med fukt.   Om glasets yta först täcktes med droppar, dimmas och torkades ut efter 5-10 minuter, är luften i huset mycket torr.   Om du efter 5-10 minuter inte observerar de uttalade reaktionerna som beskrivs ovan – luften i rummet har en genomsnittlig fuktighet.   Baserat på fuktinnehållsindikatorerna kan du ta reda på vad ditt hem behöver för ett ordentligt och hälsosamt mikroklimat – en luftfuktare eller tvärtom en avfuktare. Båda enheterna är utformade för att kontrollera och upprätthålla luftfuktighet som är acceptabel för människokroppen i en lägenhet, hus eller kontor.
När du har fastställt luftfuktighetsnivån och indikatorerna visade sig vara högre än acceptabelt kommer vi att gå vidare till orsakerna och metoderna för att hantera konsekvenserna av hög luftfuktighet.
Det finns uppenbara orsaker till luftfuktighet i lägenheten eller i huset, till exempel: grannar översvämmade eller närheten till behållaren. Men det är inte så frekventa fall, och det finns många skäl till att öka luftfuktigheten.
Det främsta skälet är att frisk luft inte kommer in i rummet. Så på sommaren, när det inte finns någon regnperiod, uppstår inte problemet med fuktighet ofta, men på vintern blir det brådskande för många.
Om du tänker på det för ett par decennier sedan var ökad luftfuktighet i huset en sällsynthet, och människor tänkte inte på hur man tar bort det. I de flesta rum fanns det träfönster med slitsar på 2 millimeter, vilket skapade naturlig ventilation. Idag blir denna fråga särskilt relevant.
Anledningen ligger i tätheten i moderna plast- och träfönster som är tillverkade utan ventilationsanordningar. Det finns till och med fall då byggaren, i nya hus, som har planerat stora fönster från golv till tak inte ger möjlighet att öppnas. Naturligtvis, senare blir detta ett problem.
En separat berättelse är första och sista våningen. Förresten kostar lägenheter på dem vanligtvis mindre. Denna typ av arrangemang innebär i sig dålig vattentäthet: på grund av närheten till vattnet eller läckor från taket. Därför utvecklas ofta fel mikroklimat i sådana rum, och den fuktiga luften i lägenheten börjar märkbart överskrida alla normer.
Den optimala fuktighetsnivån för en bekväm vistelse för en person i rummet varierar från 55 till 60%. För att förstå att huset har blivit för fuktig luft, lätt genom de dimmiga fönstren.
Kondensation är den första klockan i problemet som föregår uppkomsten av en obehaglig lukt. Om du inte ens öppnar fönstren i 2-3 dagar, kommer luftfuktigheten snart att öka och luften i rummet blir gammal.
Hög luftfuktighet är också kontraindicerat för din reparation. Alla träprodukter, strukturer (parkett, möbler etc.) börjar svälla och tappa sin form. Det finns tillfällen då täcktak sjunker. Om luftfuktighetsindikatorn är över det normala börjar förr eller senare hela rummet smuldra. Till exempel, om byggandet av ett nytt hus övergavs, efter 2-3 år på grund av tidigare regn, är det inte längre vettigt att fortsätta det. Betongkonstruktionen var mättad med fukt och blev mindre kraftfull.
Utseendet på mögel på väggarna är ett tydligt tecken på att du har ett allvarligt problem och du måste genast leta efter sätt att bli av med det.
Våt och varm miljö – de bästa förutsättningarna för reproduktion av svampen. Dess närvaro förstör starkt utseendet på rummet. Det kan äta i väggarna, ibland till och med några tiotals centimeter djupa. I sådana fall hjälper kosmetiska reparationer inte längre. Dessutom väcker svampen också en obehaglig lukt.
Den största faran för mögel är dess skada på människor. Sporer av svampen sprids lätt genom luften, får på huden och när du andas och in i kroppen. Detta innebär många sjukdomar från enkel rinit till svåra former av astma. Särskilt utsatta för allergiker, barn och äldre.
Ofta försöker människor lösa problemet med hög luftfuktighet genom att isolera väggarna från insidan. Detta förvärrar dock bara situationen med mikroklimatet: att värma väggarna från insidan hjälper till att ändra temperaturen i rummet, men tar inte bort överflödigt fukt från luften i det. I sin tur blir en varm och fuktig miljö ännu gynnsammare för svampar.

© SWEDS Entreprenad AB

Vi jobbar i Huddinge, Haninge, Enskede, Ekerö, Kungsholmen, Danderyd, Lidingö, Märsta, Nacka, Norrtälje, Sollentuna, Bromma, Botkyrka, Solna, Östermalm, Södermalm, Södertälje, Årsta, Tyresö, Åkersberga, Värmdö, Vasastan, Vallentuna, Täby

076-4126212

info@swedstandard.se

Rapsodivägen 177,
142 41 Skogås

© SWEDS Entreprenad AB